srijeda, 28. ožujka 2012.

Galeazzo Ciano - tajni arhivi grofa Ciana

Autor: Deni Vlačić

Galeazzo Ciano je bio jedan od glavnih sudionika fašizma, dugogodišnji ministar vanjskih poslova Italije ostavio je iz sebe dvije vrste tekstova važnih za povijest. Prvi je njegov Diario ili Dnevnik koji je pisao od kolovoza 1937. do veljače 1943. kada je napustio položaj ministra vanjskih poslova. Međutim, po svršetku rata u arhivima talijanskoga ministra vanjskih poslova nađeni su službeni, strogo povjerljivi spisi koji su pisani Cianovom rukom.

Tajni arhivi grofa Ciana – to je drugi Cianov tekst, važan za političku diplomatsku pa i vojnu povijest.

U ovoj knjizi sakupljeno je oko dvije stotine različitih dokumenata

Galeazzo Ciano ušao je u povijest ne samo zato jer je bio jedan od glavnih faktora fašizma, i ne samo zato jer je kao zet Benita Mussolinija bio intimnije vezan s fašizmom, pa je i svojim djelima ili nedjelima odgovorniji za ono što se u Italiji i s Italijom zbivalo. Njegovo će ime povijest spominjati i zato jer je povjesničarima, kao malo tko drugi, pružio mnogo dragocjenog pisanog materijala na osnovu kojih mogu se upoznati i rekonstruirati mnoga zbivanja.

U svom Dnevniku Ciano je gotovo svakog dana zapisivao svoje doživljaje, službene i privatne naravi. To su često vrlo kratke zabilješke, od desetak ili malo više redaka, pisane obično na listićima kalendara.

1935. postaje ministar za propagandu i član Veliko fašističkog vijeća, a 1936. ministar vanjskih poslova. Vodio je politiku, slijedeći Mussolinijeve naredbe, što većeg vezivanja Italije uz Njemačku radi ekspanzije Italije na Balkanu i Sredozemlje.

Veliki dio knjige zauzimaju zapisnici o razgovorima, koje je vodio sam Ciano, kao i o onima, koje je vodio Mussolini, s najvažnijim protagonistima onog vremena, s kojima je fašistička diplomacija imala dodira. Najzanimljiviji zapisnici o razgovorima su oni koje je vodio Mussolini sa Hitlerom, ili sam Ciano s Hitlerom.

Zanimljive su informacije vezane uz Jugoslaviju. Italija je uvijek imala negativan stav prema Jugoslaviji. Iz ovih dokumenata vidi se nastojanje Italije da oko Jugoslavije, pa i u Jugoslaviji, stvori stanje koje će dovesti do direktne ili indirektne dominacije Italije na našem teritoriju.

Trijumf je Mussolinija i Ciana bio potpis Beogradskih ugovora 1937. Tim povodom je Ciano napisao za Mussolinija zapisnik datiran u Beogradu u kojemu je (zanesen svojim uspjehom, prvim povijesnim uspjehom) napisao doslovno: Stojadinović je fašist.. On ima danas, a sprema se da je u budućnosti još više vrši, ulogu diktatora u Jugoslaviji..prema Italiji ima namjeru, da daleko proširi djela približavanja i suradnje.

Pogledaj:

Svastika - simbol života i smrti

Nema komentara: