srijeda, 10. kolovoza 2011.

Ilij, Troja


Ilij, Troja – stari grad u Troadi u Maloj Aziji na mjestu današnjeg Hissarlika

Prema grčkoj legendi Troja je prozvana prema svom utemeljitelju Trosu, unuku heroja Dardana. Drugo ime, Ilij, izvedeno je iz imena Trosova sina Ila. Za vladavine jednoga od Trosovih potomaka, kralja Prijama, buknuo je rat između Troje i grčkih gradova pod vodstvom mikenskog kralja Agamemnona. Rat je nakon desetogodišnje opsade završen razaranjem Troje. Tom događaju i događajima koje su nakon njega slijedili posvećen je niz grčkih epskih pjesama među kojima su i Ilijada i Odiseja. Na bazi opisa bitaka i topografskih podataka u tim epovima Nijemac Heinrich Schliemann je uspio pronaći staru Troju. Sva iskapanja koja su se izvodila i nakon Schliemanna dokazala su da je Troja bila naseljena od brončanog pa do rimskog doba i u njenom se razvoju može odrediti 9 glavnih razvojnih slojeva.


3 komentara:

Unknown kaže...

Zar još i dalje mislite da je Troja u Maloj Aziji? Jeste smiješni! I dandanas nema dokaza za to i to mjesto ne odgovara po Ilijadi i vi to stavljate u službeno po svim stručnim knjigama - amaterskom i lažno otkriće nekog švabskog trgovca.
Troja ja na negdje na Jadranu - odgovara po Ilijadi, postoju narodne predaje o njoj, susjedi Troje su Dardanci, tj narod na današnjem teritoriju južne Srbije i Crne Gore, sve se poklapa...

historicus kaže...

Naravno da je na Jadranu ,ali sjevernije,tj u Istri.Možete pročitati o tome u knjizi Naša Troja, Vedrana Sinožića,izdanje Naklade Uliks iz Rijeke.

historicus kaže...

Časopis Nacional je na četiri strane objavio Sinožićevo otkriće Troje i Itake ovim riječima; Troja je zapravo Motovun a Itaka otok Unije.