petak, 8. srpnja 2011.

Ukleti brodovi: Titanik


Titanik je bio jedan iz serije od tri broda (Olympic, Titanic i Gigantic) izgrađenih za kompaniju White Star Line. Gradnja je započela 31. ožujka 1909. a porinut je 31. svibnja 1911.
Dana 10. travnja 1912. iz luke u Southamptonu, na svoje prvo i posljednje putovanje isplovio je, kako se tada vjerovalo, nepotopivi RMS Titanik. Na putu prema New Yorku, 15. travnja, u 2 sata i 40 minuta sudario se sa santom leda koja je prouzročila razderanje desne strane trpa, te bila uzrokom njegovog skorašnjeg potonuća.
Ostatke Titanika otkrio je Robert Balard 1. rujna 1985. na dubini od 4000 m. Mjesto potonuća Titanika locirano je na oko 600 kilometara jugoistočno od Newfaundlenda. Veliki broj dijelova olupine, posebno dijelovi korita, nedostajali su, vjerovalo se da se korito prilikom pada na dno raspalo na veliki broj manjih komada koji su se razletjeli dalje od glavne olupine. Nikada nije utvrđen točan broj ukrcanih putnika, vjeruje se da je bilo ukrcano 2.227 ljudi. Točan broj poginulih nije bilo moguće odrediti, ali se pretpostavlja da je te noći život izgubilo preko 1.500 ljudi. Među preminulima bilo je i 27 Hrvata. Mnogi leševi nikada nisu pronađeni.
Cijelih 14 godina prije katastrofe, Morgan Robertson u svojem romanu "Futility, or the Wreck of Titan" iznosi proročansko viđenje potonuća. Roman donosi priču o britanskom putničkom brodu Titan koji, budući da je bio na glasu kao nepotopiv, nije imao dovoljno čamaca za spašavanje. Na putu prema New Yorku jedne je travanjske večeri udario u santu leda i potonuo u sjevernom Atlantiku. Iako je nakon katastrofe pravog Titanica roman objavio ponovo s malim izmjenama, sličnosti su ostale zapanjujuće. Novi brod imao je 66.000 tona istisnine; Robertsonov je imao 70.000 tona istisnine. Stvarni je bio dugačak 882.5 stopa; fiktivni 800 stopa. Oba su imala 3 elise i brzinu od 24-25 čvorova. Oba su mogla nositi oko 3.000 ljudi i oba su imala čamce za spašavanje tek za jedan dio putnika. Ali nebitno, jer su oba dva bila oslovljena sa 'nepotopiva'.

Teorije urote:

- Prokletstvo Titanica - Teorija prema kojoj je za potonuće kriva praksa tvrtke White Star Line da ne krsti brodove pri porinuću.
- Potopili ga zbog osiguranja - Prema knjizi Robina Gardinera, Titanic nikad nije potonuo. Potonuo je Olympic, koji je preuređen da izgleda kao Titanic. Kompaniji je trebao donijeti ogromno osiguranje.
- Protestanti prokleli brod - Jedna od legendi vezana je uz Belfast gdje je brod sagrađen. Navodno je dobio broj 390904 čija refleksija podsjeća na slogan ‘ne Papa’ sjevernoirskih protestanata. Taj antagonizam prema katolicima smatrao se uzrokom potonuća.
Kratki podaci:
Sagrađen u Belfastu, Sjeverna Irska. Brodogradilište Harland & Wolff.
Porinut: 31. svibnja 1911.
Dužina 269 m.
Širina: 28 m.
Visina: 56 m.
Gaz: 10.5 m
Brzina: 25 čvorova
Kapacitet: 3547 putnika
Karte za plovidbu u smrt:




Prva stranica popisa putnika prvog razreda. Putnici prvog razreda
platili su više od 4000 USD za najbolje apartmane.

Povijest Titanika u 40 fotografija


Titanik nekad:

Titanic


Titanic u brodogradilištu


RMS Titanic

Titanic

Dodaj naslov


Titanic - dijelovi motora









Titanic - elisa



Titanik na navozu


Titanic - porinuće






Titanic - prvo isplovljavanje





Titanik - unutrašnjost



Titanik danas:













Pogledaj:
SS Oria - tragična pogibija preko 4000 ljudi

Nema komentara: