ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.

Set

Seth (Set ili Sutekh)
Ovo božanstvo vjerojatno potječe iz Libije gdje su ga štovali kao krokodila ili nilskog konja. Bio je bog vjetra, oluje i suše.
Set
Rođen je trećeg umetnutog dana kao sin Nut i Geba. Bio je oženjen svojom sestrom blizankom Neftis. Izgleda da u početku nije bilo suparništva među kultovima, ali kasnije su se Sethovi sljedbenici morali opirati sjevernim sljedbenicima Horusa što je u mitologiji rezultiralo Velikom svađom. Kad su došli Raovi sljedbenici, Sethovi su očito potisnuti u Gornji Egipat. Kraljevi Raa ubrzo su se poistovjetili s Horusom te se svađa usredotočila na Setha i Horusa. Sethova ljubomora na Horusa nije bila neosnovana, a uz to je Geb prvi utvrdio da se kraljevstvo mora podijeliti između Setha i Ozirisa. Seth je prosvjedovao protiv diobe te mu se osporila vlast. Zbog toga je Seth ubio Ozirisa (u 28. god. vladavine), a kasnije je svoju ljutnju usmjerio na njegovog sina Horusa. u legendama Seth je bio poznat kao gospodar Gornjeg Egipta dok je Horus bio gospodar Donjeg. Čak su se faraoni Prve i Druge dinastije klanjali Nubuima (dvama gospodarima) u liku čovjeka s dvije glave, jedna glava sokola, a druga životinje. Seth je imao i važnu ulogu u obradu krunidbe, a on i Horus su se u Srednjoj državi prikazivali kako zajedno čine geste ujedinjenja (samtaui) Sjevera i Juga ovijajući biljke oko amblema ujedinjenja.
Set - hieroglif
Dolazilo je do raznih borbi između Horusa i Setha nakon što se pojačao Horusov kult. U jednoj od njih Horus je Setha uškopio, a Seth je Horusu iščupao oko. Horus je ipak ponovo progledao, a sud bogova dodijelio mu je cijelo kraljevstvo. Unatoč odluci bogova Ra je ipak podržavao Setha jer je i on također bio smatran za njegova sina, a kao ratnički bog bio mu je potreban u čamcu za borbu protiv neprijatelja. Nakon što je pred jutro Seth ubio Apep hvalisao se time i zahtijevao da se s njim dobro postupa jer može protiv Raa dići svoje oluje i gromove. Prije nego je krenuo na jutarnji put Ra je naredio da posada iz čamca izbaci Setha, a njegovo mjesto zauzeo je Tot. Sethova se kazna spominje u mnogim inačicama: morao je na leđima nositi Ozirisa, brinuti se za povjetarac kako bi Ozirisova lađa mogla ploviti, uvršten je u zviježđe Velikog medvjeda gdje je mogao podizati oluju kakvu je htio ili je bio protjeran na granicu pustinje kao oličenje suše. Njegov se ugled vraćao prema potrebi sve dok nije za Dvadesetšeste dinastije proglašen za zloduha i poistovjećen sa zmijom Apep.
Prikaz: Mnogi njegovi prikazi izgrebeni su i preslikani prikazima Tota ili Sebeka. Prikazivan je i u obliku tifonske, neidentificirane životinje. Imao je crvene oči i crvenu kožu.
Prikaz Seta na steli.
Pogledaj: Egipatska božanstva

Nema komentara: