nedjelja, 31. srpnja 2011.

Bog Mitra i Mitraizam

Bog Mitra
Mitraizam - grč. Mithras ili Mithres = perzijski bog svjetla. Kult Mitre potječe iz Perzije (ili Indije) identificira se sa svjetlom te je stoga Mitra bio bog zakletvi, ugovora i sl. - garantirao je mir među plemenima – tako je ubrzo preobražen u ratno božanstvo te se kao takav brzo proširio Rimskim Carstvom.
Podrijetlo vuče iz Grčke (gdje je stigao preko Kilikijskih gusara) proširio se Mediteranom i sjevernom Europom gdje je dobio mnoga nova obilježja odmaknuvši se od originalnog Zoroastrizma (Mazdaizma) iz kojeg je potekao. Rimski mitraizam je bio rezultat sinkretizma u kojem je prevladalo mistični aspekt tog božanstva. Kult je svoj vrhunac dosegao u trećem stoljeću AD, ali ubrzo ga je preplavilo kršćanstvo s kojim je imao mnogo dodirnih točaka, ali bio je, za razliku od te religije, rezerviran za uski krug posvećenika (rođendan Mitre slavio se 25. 12, «krstilo» se vodom, vjerovalo u bolji život na drugome svijetu koji se stječe odricanjem na ovom i sl.)
Prema mitu Mitra je rođen iz kamena čemu su svjedočili pastiri; sa sobom je na svijet donio frigijsku kapicu, baklju i nož. Pastiri su mu pružili zaklon te mu odali počast. Od samog je rođenja počeo obavljati razna herojska djela – tako je izazvao Sunce koje je i pobijedio, a ono mu je dalo svoju krunu koja je jedan od njegovih atributa. Nakon toga dolazi priča s bikom: Mitra je uhvatio bika i odveo ga u svoju špilju, ali bik je pobjegao. Mitri je Sunce, preko glasnika gavrana, javilo gdje se bik nalazi te ga je on proganjao uz pomoć svog vjernog psa. Kad ga je uhvatio, ubio ga je, a iz umirućeg bika su nastale sve biljke koje postoje na zemlji (iz kralježnice je nastalo žito, a iz krvi vino). Ahriman – bog Zla – na to je poslao zmiju i škorpiona kako bi se borili protiv života koji je nastajao, ali nije im uspjelo. Nakon pobjede, Mitra i Sunce proslavili su gozbom (koja se održavala i za vrijeme kulta), a zatim su na sunčevoj kočiji otišli u nebo.
Mitra
Pogledaj: Rimska božanstva; Mitrej


Nema komentara: