ponedjeljak, 8. kolovoza 2011.

Dyrrachium - Epidamnus - Drač - Dirahij








Dyrrachium – Epidamnus, Dirahij – korintsko-korkirska kolonija na ilirskom području, danas Durres u Albaniji, hrv.Drač, drugo antičko ime Epidamnus, Epidamno

Osnovana 627. pr. Kr. pod nazivom Epidamnus, a Rimljani su je preimenovali u Dyrrachium. Jedno je vrijeme bio pod ilirskom upravom. Pretrpio je nekoliko lakših potresa. Tu su nađena dva nadgrobna spomenika s ilirskim imenima. Uz grad se pružala cesta Via Egnatia.


430. pr. Kr. grad je počeo kovati svoj novac koji je bio vrlo popularan kod Ilira. Nakon što su Rimljani osvojili Makedoniju pretvorili su ju u svoju provinciju. 146. pr. Kr. Dirahij je postao rimski grad u rangu kolonije. Apijan je zabilježio priču po kojoj je grad Epidamnos osnovao barbarski, tj. ilirski vladar istog imena. Dirah (Dyrrhachios), sin njegove sestre, osnovao je lučki dio tog grada, pa su ga u tom djelu grada štovali kao heroja. Heraklo je slučajno ubio Dirahova sina Jonija i pošto je obavio pogrebne svečanosti, bacio je njegovo tijelo u more koje je prozvano Jonskim, a u čast pokojnika u gradu je podigao kenotaf. Jednako kao i Dirah, Jonije je u gradu Epidamnosu štovan kao heroizirani pokojnik.

Nema komentara: