ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

Atlantida - potopljeni kontinent

Mogući smještaj Atlantide
Prvi spomen o Atlantidi dolazi iz djela grčkog filozofa Platona (427.-347. pr. Kr.). Platon u svojim dijalozima s Timejom i Kritijom pripovijeda priču koju je donio Solon iz Egipta. Ta je priča dala mnogim znanstvenicima i pustolovima povod da pokušaju otkriti misterij koji će vjerovatno još dugo ostati neotkriven.
Kada govori o Atlantidi, Platon govori o otoku smještenom zapadno od Gibraltara, ispred Herkulovih stupova, a površine veće od Azije i Libije zajedno. Španjolski pisac Francis Lopez i engleski filozof Francis Bakon, Atlantidu smještaju u Ameriku.Najživotopisniju interpretaciju Atlantide daje nam Jules Verne u svom djelu Dvadeset tisuća milja pod morem, gdje opisuje šetnju kapetana Nema i profesora Arronaxa dnom Atlanskog oceana, među ruševinama tajanstvene Atlantide.

Rekonstrukcija grada
Godine 1882. nastaje najznačajnije djelo Atlantida - pretpotopljeni kontinent izašlo iz pera oca suvremene atlantidologije, Ignatusa Donnellya. Uzimajući u obzir kulturnu podudarnost, Ignatus uspoređuje sličnosti između egipatskih i meksičkih piramida, čime dolazi do zaključka o mogućem nekadašnjem postojanju kopna između ta dva kontinenta koje bi ujedno predstavljalo i kulturno žarište iz kojeg su pristekli građevinski utjecaji prošireni na dva susjedna kontinenta.
Prema legendi Atlantidu je osnovao bog Posejdon, koji je bio zaljubljen u smrtnicu Kleotu. Brdo na kojem je ona živjela dobro je utvrdio vodenim pojasevima. Kleota mu je rodila petero djece, a najstarijem je bilo ime Atlant (Atlas), te je otok po njemu i dobio ime. Atlas je imao vlast nad brdom koje je dominiralo otokom. Središnjem dijelom brda dominirala je prostrana palača, sagrađena u čast boga Posejdona. Tamo je bio izložen i Posejdonov kip u nadnaravnoj veličini načinjen od zata. Narod otoka nije bio pohlepan, ali vidjevši kako se njihovi vladari razbacuju imetkom, postajali su sve pohlepniji. Budući su božanstva vidjela da se ljudi okreću ovozemaljskoj sreći, Zeus odluči kazniti ih. U dogovoru s ostalim bogovima, pošalje im ogroman val koji ih izbrisa s lica zemlje. Želeći izbrisati amoralnost Atlantiđana, Zeus ih je izbrisao iz sjećanja ljudi.
Uz Atantidu je vezana jedna zanimljivost. U pokušajima pronalaska Atlantide, pedesetak milja istočno od Miamia otkriven je tkz. Binin put. To je skupina malih otočića otkrivenih u rujnu 1968. U njihovoj neposrednoj blizini je podmorski arheolog, Mason Valentine, na dubini od 300 m. otkrio pravilne ploče veličine 2,5 puta 3 m. Taj fenomen je u vezu s Atlantidom doveo David Zink, 1974. Posebno je zanimljivo da se ploče nalaze u području tkz. Bermudskog trokuta.
Kako god da bilo, jasno je da vode Atlantika još uvijek ljubomorno skrivaju mnoge tajne, da li je i Atlantida jedna od njih, još uvijek ne možemo znati.

Pogledaj:
Piramide u Gizi

Nema komentara: