nedjelja, 17. srpnja 2011.

Brodolom Nottingham Galleya - preživjeli zahvaljujući kanibalizmu

     U prosincu 1710., britanski trgovački brod Nottingham Galley nasukao se na otoku Boon, malenoj stijeni uz obalu Yorka. Iako je njihov bio brod uništen, svi trinaest članova posade s kapetanom John Deanom sigurno se dokopalo otoka.      
Otok Bonn sa svjetionikom
     Budući da je otok od kopna udaljen  samo 6 milja , u početku su vjerovali da će ih netko uskoro primjetiti i spasiti. no, bili su u velikoj zabludi.  Kapetan John Dean napisao je da je posada mogla vidjeti dim i kuće na kopnu. Budući da na otoku nije bilo stabala, bilo je nemoguće zapaliti vatru, tako da su bili izloženi studeni. Od hrane su imali samo jedan paket vlažnog sira, no to im je potrajalo samo tjedan dana.  Bilo zbog lošeg vremena ili igrom slučaja, ni jedan brod se nije približio otoku punih tri tjedna.       
     Dva su se člana posade pokušala domoći  obale i pozvati pomoć u malenom splavu, koji su za tu prigodu sagradili od krhotina koje su uspijeli spasiti iz olupine,  ali je njihov pokušaj propao kad se splav prevrnuo , te su se utopili u hladnoj vodi.  Treći član posade, brodski  stolar, umro je od gladi i hladnoće. Premoreni i izgladnjeli ljudi u mrtvom tijelu su vidjeli spas.  Brodski kuhar je raskomadao tijelo preminulog kolege koje je spasilo živote ostalih brodolomaca.


Prema riječima kapetana Deana, 
Nakon obilja zrelih misli i konzultacije o zakonitosti ili grešnosti, s jedne strane, i apsolutne nužnosti s druge strane, prevladali su argumenti utaživanja apetita.

     Upravo zahvaljujući tijelima dvojice utopljenika sa splava koja su struje donijele na obalu, a otkrio ih je jedan mještanin, lokalni ribari su krenuli u potragu za preživjelima. preživjeli su spašeni 4. siječnja 1710., skoro 4 tjedna nakon brodoloma. mnogima su ruke i noge bile crne od ozeblina.
     Na otoku Boon sada je svjetionik koji poput mnogih drugih svjetionika čuva tajnu otoka i njegovu povijest.

Nema komentara: