ponedjeljak, 18. srpnja 2011.

Svastika - simbol života i smrti

Svastika na srednjovijekovnom stećku,
Gornji Močioci, Bosna
Svaki simbol svake nacionalne religije može se čitati ezoterički. Jednostavno rečeno, simboli su opipljiv jezik za prenošenje skrivene poruke ili značenja. Oni koji su obučeni za njihovo razumijevanje mogu prepoznati određene snage duhovne prirode. U okultizmu se simbol smatra ključem tajnih doktrina i učenja. Ove doktrine svoje korijenje imaju u filozofiji poganskih misterija, religija i ezoteričnih društva, stvarajući duhovne alternative biblijskom svjetonazoru, potpuno opremljene alternativnim povijestima, alternativni načinima spasenja, alternativnim bogovima i alternativnom stvarnosti.

Manly P. Hall, jedan od najutjecajnijih okultista prošlog stoljeća, napisao o
simbolima: Oni su središta nadmoćni, trudne figure s ogromnom moći ...
Ogrlica iz Irana, prvo tisućljeće pr. Kr.

Tijekom nacističkog skupa u Nürnbergu 1934., oko 35.000 simbola svastike bilo je prikazano na plakatima, zastavama, i ogromnim pozadinskim zavjesama. To je nedvojbeno bio najmasovniji prikaz svastike na jednom mjestu. Zbog nacističke upotrebe simbola svastike, taj je simbol počeo predstavljati zlo i smrt. Međutim, svastika nije bila nacistički izum. Nepoznata većini zapadnog svijeta, svastika je jedan od najstarijih simbola u povijesti, a moguće i najraširenijih. Njeno rasprostiranje je dokumentirano od istočne Azije preko srednje Amerike, Mongolije, Indije do sjeverne Europe.
Svastika za sreću na pragu kuće, Indija
Svastika je simbol sveprisutan na indijskom potkontinentu, tamo je svastika prikazana kroz lik zmije, pojavljuje se u Šivinim hramovima, na vrata domova, kao ukras na stajama, u narodnoj umjetnosti i kulturi, te postoji kao značajan element dizajna ili 'Yantra' na svečanim prilikama, posebno na vjenčanjima. Svastika je bila povezana splodnosti u Mezopotamiji kao i kod Semitske božice Ishtar. Prisutna je u mnoštvu religija, egipatskoj, budističkoj, skandinavske (Thor), hidusi, pa čak i u kršćanstvu. Sam naziv svastika dolazi iz sanskrta i znači sretno.
Etrurski privjesak
U ezoteričkom smislu svastika predstavlja osnovni smisao života, snagu solarne energije i reinkarnacije. Ovaj iskonski koncept obnove, solarne energije, obožavanja sunca, i kozmičke životne snage, održao se u okultnim društvima. Za njih ona i dalje ima ono značenje koje je imala stoljećima prije nacističkog preuzimanja simbola, te predstavlja alfu i Omegu univerzalne kreativne snage. ...
Zanimljivo je i kako je svastika postala nacističkim simbolom. Godine 1919. tajno Thule – društvo (Thule Geselshaft) prihvatilo je svastiku kao službeni simbol. Isto to društvo je kasnije dalo podršku Adolfu Hitleru. Ono što je intrigantno kod ovog društva je da su njegova učenja i doktrine bile usađene u samu srž nacizma. Kasnije je Hitler na mnoge načine podupirao rad ovog društva, koje mu je pomoglo otvoriti jedno od najkrvavijih poglavlja ljudske povijesti. Od tada je kukasti križ postao povezan s njemačkim nacional – socijalizmom te je njegov simbol dobio sasvim novo značenje, postao je simbolom zla.

Latinsko američki košarkaški klub 1907.

Nema komentara: