četvrtak, 14. srpnja 2011.

RMS Lancastria - najstrože čuvana tajna Velike Britanije

RMS Lancastria

RMS Lancastria je ime britanskog broda potopljenog tijekom Drugog svijetskog rata, 17. lipnja 1940. Sa preko 4000 žrtava, predstavlja najveću pomorsku tragediju Velike Britanije u povijesti. Brod je potopljen tijekom njemačkog zračnog napada kod francuske luke Sv. Nazaire tijekom evakuacije britanskih državljana i postrojbi iz Francuske. Broj putnika nije definiran, a pretpostavlja se da je prevozila 4.000 - 9.000 civilnih izbjeglica, članova veleposlanstava i britanskih trupa u povlačenju. Službeni kapacitet broda je bio 2200 putnika, plus 375 članova posade. No, kapetan Sharp je dobio naredbu od Kraljevske mornarice da ukrca što je moguće više ljudi, bez obzira na ograničenja. Istog dana u 13.50 h u blizini je bio potopljen SS Oronsay direktnim pogodcem na most broda. Kapetan britanskog razarača HMS Havelock savjetuje isplovljavanje Lancastrie, ali bez pratnje razarača zbog mogućeg napada njemačkih podmornica. Kapetan Sharp je odlučio sačekati.
Kapetan Rudolf Sharp
Lancastria je pogođena s tri izravna pogotka u 15:48 od njemačkih zrakoplova Junkers 88. Brod se nagnuo prvo na desnu, pa na lijevu stranu, a potom prevrnuo i potopio u roku od dvadeset minuta. Tom je prilikom više od 1.400 tona loživog ulja iscurilo u more. Preživjelo je 2.477 ljudi. Broj poginulih čini ukupno trećinu svih britanskih gubitaka u Francuskoj u Drugom svjetskom ratu. Ovako ogroman gubitak ljudskih života britanska je vlada nastojala zataškati, New York Times je u SAD-u prvi objavio vijest o strašnoj katastrofi. Britanski časopisi vijest o potonuću Lancastrie prenose tek pet tjedana nakon katastrofe. Sunday Express tek je 4. kolovoza 1940. na naslovici objavio fotografiju prevrnutog broda, trupom obloženim ljudima pod naslovom Poslijednji trenutci najveće pomorske tragedije svih vremena. Zbog straha od prijekog suda, preživjeli i posada brodova koji su sudjelovali u spašavanju nisu javno raspraljali o katastrofi. Britanska vlada je odbila dati službeno izvješće, a govori se da je Churchill osobno naredio zatvaranje svih dokumenata o ovoj katastrofi na period od sto godina.

Potonuće Lancastrie
Kapetan Rudolf Sharp je preživio potonuće, te postao zapovjednikom RMS Lanconie. Poginuo je 12. rujna 1942. prilikom torpediranja broda u zapadnoj Africi.

Nema komentara: