utorak, 26. srpnja 2011.

Mitološka bića - Jednorog


Freska s prikazom jednoroga iz 1602., Rim
Prvi spomen jednoroga nalazimo kod rimskog pisca Plinija (24. - 79.), pisca prve velike prirodoznanstvene knjige Naturalis Historia. U njoj Plinije ovako opisuje jednoroga : Najneobuzdanija životinja je jednorog. Tijelo mu je kao u konja, glava kao u jelena, noge kao u slona, a rep kao u divlje svinje. usred čela izrastao mu je rog dugačak dva kubitusa (otprilike jedan metar). Navodno ga nitko ne može uhvatiti živoga. Uz ovo biće povezane su mnoge legende. Povodeći se za plinijevim opisom, ne možemo a ne povezati ga s nosorogom, poglavito u opisu slonovskih nogu.
Jednorog na mozaiku iz 1213, Ravena
Kao osobito vrijedan slovio je jednorogov rog, prvenstveno njegov šiljak. Smatrano je velikim odlikovanjem i osobitim znakom prijateljstva kad bi jedan vladar drugome poklonio ljekoviti ulomak roga. prilikom transporta taj bi komadić roga čuvali pod velikim osiguranjem. Vjerovalo se da je jednorogov rog pored toga što bi vlasniku donosio zdravlje, ujedno ga i čuvao od atentata. Vrh roga su, kako je navedeno u jednom izvještaju iz godine 1635., stavili na kraljevski stol, među slastice i jela, da bi odao ako bi se u jelu nalazio otrov. Odao bi ga tako što bi se orosio znojem.
Pitanje je odakle u povijesti rogovi ako znamo da jednorog nije postojao? Povjesničari su nakon pomnog proučavanja starih zapisa i slika utvrdili da se najvjerovatnije radilo o narvalovom rogu.

Divlje žene s jednorogom, oko 1500.
Mnogo je spomena jednoroga i u Bibliji, premda ovisno o izdanju, u novijim izdanjima Biblije nailazimo na zamjenu naziva jednoroga s bivolom. Tako ćemo u starijim izdanjima na mjestu gdje je pisao jednorog, u novijim pronaći naziv bivol. Prikaz jednoroga je vrlo popularan u heraldici, tako da nailazimo na njegove mnogobrojne prikaze na grbovima, što opet vuče korijen iz mitološkog opisivanja jednorogove snage, neuhvatljivosti i pobjede.
Grb Ujedinjenog kraljevstva Britanije i Irske


Grb obitelji Stepanić - Šipušić - Koprivnjak
iz godine 1646.
Pogledaj:


Nema komentara: