nedjelja, 24. srpnja 2011.

Hator

Hator je prema dosadšnjim saznanjima najstarije božanstvo povezano s majčinstvom koje odgovara univerzalnoj majci svijeta u pretpovijesnim kulturama. Ime Hator na egipatskom znači Horusova kuća. Horus i Hator mogli bi biti najstariji simboli neba i zemlje, duha i materije, koji su svojim općenjem omogućili stvaranje svijeta. Tijekom Ptolomejskog razdoblja ta dva božanstva postaju par koji se tijekom godišnjeg rituala spajao u svetištu mamisi - mjestu na kojem se rađaju bogovi. Prikazivana je kao žena s krunom sačinjenom os solarnog diska i kravljeg rogovlja. Na stupovima Hatorinog hrama u Denderi prikazana je s kravljim ušima, a njezini svećenici bi Hatorin kip iznosili na krov hrama, kako bi na njega pala prva zraka jutarnjeg sunca, čime bi njezina moć bila obnovljena. Kravlji atributi su povezani s s pojmom univerzalne majke ili majke svijeta jer se velika krava Meht-uru predočava kao animalni simbol svemira. Hator je majka Harpokrata, a njezin najčešći prikaz je dojenje sina. Tijekom kasnog razdoblja stopila se sa slično atribuiranom Izidom, pa se od tada naziva Izida - Hator.

2 komentara:

Unknown kaže...

Legenda o Zeusu.
I deo.

U Turskoj se nalazi planina Nemrut.Na njoj leze razbacane kamene glave Zevsa,Apolona, Sta ce oni u Turskoj?Odakle je ustvari Zeus?
Zevs je Bog oluje,munje,gromova.U nordijskoj kulturi to je Thor sin Odinov.Rec Thor,Tor,Toro,Taru asocira na Bika(tor,toro,toreador).Imamo u egiptu boginju neba Hator-kravu.Imena Thor i Hathor su vrlo slicna.Legenda o Zevsu govori kako se on pretvorio u bika,kada je krao Evropu,a kasnije zavrsio u sazvezdju Taurus-bik?
Bik ili Taurus (opet koincidencija ili ne) planina u Turskoj,kuda proticu ni manje ni vise nego Tigris i Eufrat.Da li je planina Taurus bila mesto prebivalista Zevsa?Planinu Taurus kao i Olimp izdvajaju cetiri vrha.Postoji velika verovatnoca da je grcki panteon bogova prenet iz Turske,sa Nemruta na Taurus,a zatim na Olimp.
U Turskoj postoji jos jedna planina Nemrut u blizini jezera Van (Jezero Van,one-jedan,prvi /Anu(An)-vrhovni bog sumera,broj jedan,Uan(Oanes)-mesopotamski riboliki bog koji je izlazio iz vode(jezera) i poducavao civilizaciju,Uana na jeziku Maya(onaj koji izlazi iz vode).Kod Inka bog Virakoca(koca-jezero) je osnivac civilizacije,opet gomila slucajnosti.),dobila ime po mesopotamskom kralju Nimrodu,a u pitanju je ugaseni vulkan.Zevsov sin zove se Vulkan. Zevs je bacio svog sina Hefesta sa Olimpa na vulkansko ostrvo Lemnos. Munje i grmljavina prate vulkanske erupcije.
Vulkan ispunjava lava u sredistu,odnosno” tecna vatra”.Rec Piramida znaci vatra u sredini.Da li Piramide imaju kakve veze sa vulkanima?
Cotopaxi-vulkan u Ekvadoru,ime se prevodi kao prestolje Meseca,Teotihuacan piramida meseca.
Popokatepetl,vulkan u S.Americi,ime je asteckog porekla i znaci-breg koji se pusi
Prema legendi Bog je duvao u nebo Teotihuacana kada Sunce nije ustalo,a narod Hetita Anatolija danasnja Turska,Boga Teshuba naziva onaj koji pusi vetrove.Tesub je kao i Zevs bog oluje,prestavljan je kako stoji na biku,drzi sekiru i trozubacThor je nosio sekiru(cekic-mjolnir).Vecina tih bogova oluje imaju neke veze sa simbolom Bika(koji je bio simbol meseca,a kasnije u egiptu sunca),ili sazvezdjem Bika.
Teotihuacan grad Bogova.Zmija ili zmaj koji bljuju vatru(otvorenih usta) silazi sa stepenica piramide u Meksiku.Lava se krece kao reka,zmija ako se gleda kao i Nasca linije iz vazduha.Dim iz vulkana moze u pijavici da se penje ka nebu,i posmatracima sa zemlje izgleda kao zmija,vatreni zmaj,koga gadjaju munje i gromovi,ili kako neko bozanstvo Zevs,Indra ubija zmaja.Kod Maya pominje se pernata zmija,dimni stub,vatreni zmaj na nebu.Pojave koje prateerupciju vulkana.U J.Americi,Egiptu zmije.U Kini Zmaj je bog oluje,vode,vetra,tornada. Postoji freska gde se bore dva zmaja,jedan koji simbolise vatru i drugi koji je vodeni. Drevna Kina,Xian-koreni kineske civilizacije-piramide.Teotihuacan-piramide.Giza,Egipat-piramide.

Unknown kaže...


Legenda o Zeusu.
II deo.

Drevne civilizacije pridavale su veliku paznju Bogovima,i imali osim prirodne ,logicne potrebe da zive blizu Bogova vode i potrebu da im Bogovi vatre budu u blizini.
Mauna Loe-jedan od najvecih vulkana na zemlji.
Pele je možda i najpoznatije božanstvo Mauna Loe. Božica je vatre, munje i vulkanâ, divlja i neukrotiva žena žestoke prirode i vatrene naravi. Legenda kaže da je Pele živjela u vatrom ispunjenom krateru vulkana Kīlauea, odakle je upravljala svim vulkanima na Havajima. Ispočetka je bila božica vodâ, no kasnije je promijenila element te se počela bojati oceana pa je za svoje stanište izabrala otok Hawaiʻi i Mauna Lou, jer je jedino tu snažni oceanski valovi nisu mogli doseći.Kaže se da njeno pojavljivanje u crvenoj odjeći predskazuje erupciju vulkana.U knjizi "svetovi u sudaru" Imanuel Velikovski tvrdi da ukoliko bi Venera promenila putanju i prosla vrlo blizu Zemlje,mogla bi svojom gravitacijom aktivirati vulkane na zemlji.Narodi J.Amerike su se bojali Venere i budno pratili ovu planetu na nebu.Bogovi Quetzalcoatl,Kukulkan poistoveceni su sa Venerom.

Otac njegov je Sunce, majka njegova je Mesec, Vetar ga je nosio u svojoj utrobi, Zemlja je njegova hraniteljka.Hermes
Vatra-sunce,krater-mesec,oluja,vetar,grmljavina,munje prate vulkan,planina-zemlja ?
Zevs je bozanstvo staro koliko i najstarija religija.On je bozanstvo koje spaja elemente vatre-vode-zemlje-vetra.
Oziris-Sunce
Izida-Mesec
Horus-sin Ozirisa i Izide.
Horus je prikazivan kao soko.Orao i soko ptice kraljevi visina.Horus ili Hor-Hathor(naziva se zenom Horusa)-Thor-Zeus.Crveni Horus-Mars,Mars sin Jupitera(Zevsa).
Zevs je Bog neba i zemlje.
Dal se zvao Zeus,Marduk,Perun,Indra,Teshub,Adad,Rudra,Thor,Hathor ili Hor izgleda da taj Bog ima neke veze sa unistenjem sveta koje se dogodilo u davnoj proslosti u eri lava ili raka.Kao sto je receno Zevs je donosio ljudima kisu-vodu,ali ponekad ljut koristio je i drugi element vatru,kao boginja havaja Pele.
Tako da nije cudno da se upravo boginja neba krava-Hathor pretvorila u destruktivnu boginju Sekhmet prozdrljivu lavicu koja unistava sve oko sebe vatrom.
Drevna neobjasnjena borba izmedju lava(sunce) i bika(meseca) mogla bi prestavljati pomracenje sunca od strane meseca za vreme kojeg je doslo do unistenja sveta vatrom odnosno vodom. U epu o Gilgamesu kaze se da je Bog Ea,a on se povezuje sa Mesecom upozorio Noju na potop.Ako prevedemo na astronomski jezik,to znaci da je covek velike mudrosti poput Utnapistima/Noah-e posmatrajuci planete/zvezde uvideo opasnost za ljudsku rasu.