ponedjeljak, 15. kolovoza 2011.

Miltijad (Miltiades)

Miltijad (Miltiades)

Miltijad je bio atenski državnik i vojskovođa, sin Kimonov. Nakon što su se Atenjani odlučili naseliti na Hersonez koji je bio u vlasništvu Tračana i nakon što im je proročica Pitija poručila da za vojskovođu uzmu Miltijada, on sa odabranim ljudima kreće prema Hersonezu. Stigavši na otok Lemno želio je da mu Lemnjani dragovoljno prepuste grad ali oni su rekli da će ga prepustiti tek kad osvoji Hersonez. Oko 516. pr. Kr. Miltijad stiže na Hersonez, gdje učvršćuje svoju vlast uhitivši moguće protivnike i okruživši se tjelesnom stražom. Vraća se natrag na otok Lemno čiji su stanovnici morali ispuniti dio dogovora te mu predati grad. Miltijad je isto tako osvojio i Kikladske otoke. U to vrijeme perzijski kralj Darije odlučio je napasti Skite te gradi most preko rijeke Histar, današnji Dunav, kako bi preveo svoju vojsku. Miltijad je uz poglavare iz Jonije i Eolide postavljen za čuvara tog mosta. Kada je do njih došla vijest da Skiti pritišću Darija, Miltijad je predložio da se most preko Dunava poruši i tako onemogući Darijevo povlačenje. Ali kako je njegov prijedlog odbijen, on napušta Hersonez i vraća se u Atenu.

Nakon što se Darije vratio iz Europe kreće u pohod na Grčku. Grci su se sukobili sa Perzijom na Maratonskom polju gdje je pobijedila grčka vojska, za što je veliku zaslugu imao upravo Miltijad koji je nakon dugih nesuglasica između grčkih stratega zahtijevao neodložan pokret te što prije postavljanje tabora. Nakon bitke u čast njemu Grci su na Šarenom trijemu naslikali maratonsku bitku na kojoj je bilo deset zapovjednika, a Miltijad je naslikan prvi kao predvodnik borbe. Nedugo nakon Maratonske bitke 489. pr. Kr. poduzeo je pohod na otok Par, ali je ekspedicija završila neuspjehom. Sam Miltijad je bio ranjen, a po povratku u Atenu morao je izaći pred sud zbog izdaje. Nepot navodi kako ga je branio brat Stezagora, no prema povijesnim izvorima saznajemo kako je Stezagora umro prije nego je Miltijad zavladao Hersonezom. Zahvaljujući svojim zaslugama bio je pošteđen smrtne kazne, ali je zato kažnjen novčanom kaznom od 50 talenata. Nije stigao platiti kaznu jer je umro ubrzo nakon suđenja od rane zadobivene u parskoj ekspediciji.

Pravi razlog Miltijadovog suđenja bio je taj što su se Atenjani nakon Pizistratove tiranije pribojavali velike moći svojih sugrađana.

Nema komentara: