četvrtak, 18. kolovoza 2011.

ŽIDOVSKI MISTICIZAM - KABALA



Kabala (hebrejski - predanje, tradicija) je zajednički izraz za mnoge oblike židovskog misticizma, kao što su učenja o monoističkoj hijerarhiji bića, čovječanstvu kao mikrokosmosu, o krajnjem povratku sveukupne stvarnosti svojim metafizičkim korjenima, u nebeskom i božanskom svijetu. Karakterizira ih okrenutost k unutrašnjem - pronalasku onog svetog božanskog u unutrašnjim dubinama svih stvari. Židovski mistik tvrdi da je u stanju da prodre u stvarnost i tako stekne suštinski i harmoničan dio svega što postoji. Cilj religioznog života je carstvo božije. Kabala je prožeta i magijskom praksom.

Poslije izgona židova iz Španjolske i Portugala, misticizam se zasniva na dualističkoj razdvojenosti boga i svijeta, a cilj religioznog života postaje obnavljanje religije i misticizma.

Sefer Bahir (knjiga sjaja) je osnovni tekst židovskog misticizma. Govori o tome da sve što se događa "ovdje" događa se i "tamo" u bogu. Sve što postoji "ovdje" predstavlja različite modalitete ( koji su beskonačni ) boga i nosi različita božanska imena. Svijet je stvoren i bog se otkriva progresivnim prikazivanjem. Ustvari, govori o 10 iskonskih kosmičkih brojeva koje je stvorio bog. To su 10 riječi kojima je stvoren svijet. Broj 10 za židove ima simboličko značenje (10 kušnji Abrahamovih, 10 čuda u Egiptu...).



Tih 10 riječi dijele se na gornje:

1.misao ili vrhovna kruna

2.mudrost ili prva tora

3. razum, znanje ili artikulirana tora

donje:

1.moć ili sudjenje

2. veličina ili ljubav

3. ljepota

4. sjaj

5. osnova

6. izdržljivost

7. kraljevstvo

Pogledaj: Povijest Židova, Židovski vjerski praznici i kalendar


Nema komentara: