ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.

Šu


šu
Šu i njegova sestra blizanka Tefnut bili su prvi božanski par heliopoliske eneade, a stvorio ih je Ra.
Šu je bio oličenje zraka, a njegovo ime (dizati) potječe od njegova najvažnijeg čina u mitologiji, odjeljivanja svoje djece Geba i Nut, što je za posljedicu imalo stvaranje svijeta.
Ponekad se govorilo da je Tot naslijedio Raa kao kralj na zemlji, ali općenito mišljenje bilo je da je to bio Šu. On je bogovima sagradio mnogo hramova od kojih je svaki pročeljem bio okrenut prema njegovoj palači (Het Nebes) na istoku. Palača je bila moćno svetište, ali su Apepini sinovi prouzročili mnoga razaranja u Egiptu sve dok ih bogovi nisu otjerali. Nakon toga Šu je obolio i izgubio vid. U palači je buknuo razdor, a Geb se zaljubio u svoju majku Tefnut. Nakon lutanja vratio se u palaču i, dok je Šu bio na nebu, silovao je Tefnut i prigrabio prijestolje. Zemlju su ispunili mrak i oluja.
Prikaz: Bradat čovjek koji stoji ili kleči na Gebu uzdignutih ruku da podrži Nut. Na glavi je imao nojevo pero, hijeroglif svoga imena ili četiri velika ptičja pera koji simboliziraju četiri stupa neba. Ponekad je prikazivan kao lav ili zračni stup.

Nema komentara: