ponedjeljak, 1. kolovoza 2011.

Geb

Geb leži ispod Nut

Geb (Keb)
Zemlja, bio je po općem mišljenju sin Šua i Tefnut, a sa svojom sestrom blizankom Nut tvorio je drugi božanski par.
Prije stvaranja svijeta Geb i Nut bili su čvrsto zagrljeni, ali to se nije sviđalo Rau pa je naredio Šuu da ih razdvoji. Tako su nastali prostor i svjetlo. Geb i Nut bili su roditelji Ozirisa, Izide, Setha i Neftis.
Općenito mišljenje o hijerarhiji božanskih kraljeva bilo je da je Geb treći kralj, nakon što je silovao svoju majku i preoteo prijestolje od Šua. Oluja i tama nakon otimanja prijestolja trajale su devet dana, a nakon toga Geb je ipak priznat za kralja. Kad je krenuo u obilazak svoje zemlje na istoku je čuo da je Šu ojačao kad je na glavu stavio ureus. Geb je također htio ureus, ali ga je zmija iz škrinje otrovala. Od vrućice ga je spasio Raov aart koji se kasnije pretvorio u krokodila Sebeka. Kad je živio 1773 godine Geb je odlučio da se povuče s položaja u korist Horusa i Seta, ali to je prouzročilo Veliku svađu. Geb je preuzeo Totovo mjesto kao glasnik i sudac u Raovom kraljevstvu. Bio je i član Raove posade u sunčevu čamcu, a na spomen njegova vještog vladanja na zemlji kraljevsko prijestolje nazivalo se Gebovo prijestolje.
Prikaz: Njegovo tijelo prikazivali su kako leži ispod Nut. Zelene mrlje na njemu simbolički su prikazivale njegovo značenje kao boga vegetacije. Katkad je prikazivan kao guska (Velika gakuša) ili s guskom na glavi (u tom obliku nese jaja iz kojih se izliježe sunce kao ptica Bennu). Prikazivan je i kao Nutin bik.
Geb
Pogledaj: Egipatska božanstva

Nema komentara: